Seši uztura padomi

Paskatoties pa darba vai skolas kabineta logu, ieskatoties kalendārā un pēc savām emocionālajām un fiziskajām sajūtām manām un redzam, ka pavasaris ir atnācis straujiem soļiem. Ziemai raksturīgais aukstums, retākas fiziskās aktivitātes, biežākas un sātīgākas ēdienreizes, kā arī svētku laiks ar bagātīgi klātiem galdiem – tas viss ir atstājis iespaidu uz mūsu organismu. Uztura speciāliste Inga Pūce sagatavojusi sešus uztura padomus pavasarim, jo ikviens no mums vasaru vēlas sagaidīt starojošs un ar veselīgu pašsajūtu.

1. Attīri organismu.

Sākoties pavasarim, konstatējam, ka mums uzauguši lieki kilogrami, āda vairs nav tik elastīga, piemeklē galvassāpes, aizcietējumi, locītavu sāpes, biežāka slimošana – ko darīt? Tas viss rodas, jo pa ziemu mūsu organisms ir pārskābināts. No sārmainām vielām organisms spēj atbrīvoties pats, bet ar skābām vielām ir citādi, un organismam ir jāpalīdz, to attīrot.

3. Iesaisti ģimeni un draugus – diedzējiet graudus.

Kā atzīst uztura speciālisti, diedzēti graudi ir kā dzīvības buljons. Turklāt diedzēt mājās graudus ir gan vienkārši, gan aizraujoši, ja to dari kopā ar bērniem vai draugiem. Izvēlies kvalitatīvas sēklas, 100 gramus sēklu aplej ar aukstu ūdeni un paturi diennakti burciņā. Pēc tam noskalo tās: uzliec uz burciņas marli divās kārtās, apliec apkārt gumiju, uzlej ūdeni un caur marlīti nokās, lai nepaliek mitrums. Pēc tam burciņu ar sēklām turi vietā, kur daudz gaismas, un gaidi, kad sēkliņas uzdīgs. Diedzētos graudus izmanto gardām maltītēm – pie biezpiena, kefīra, uz maizes, salātos un citur pēc katra gaumes.

5. Ūdens – dzīvības avots.

Lai neitralizētu toksīnus organismā, lieto daudz ūdens – 30 ml uz 1 kg svara, tātad, ja tu sver 70 kg, tad dienas laikā tev jāuzņem aptuveni 2 litri ūdens. Turklāt ieteicams lietot siltu, nevis aukstu ūdeni. Uzvāri ūdeni un pēc tam atdzesē līdz vajadzīgajai temperatūrai. Atceries, ka vārīts ūdens ir ķermenim vislabvēlīgākais.

2. Ņem palīgā minerālvielām bagātus dārzeņus.

Lai organisms atbrīvotos no skābajām vielām, uzturā ir jālieto minerālvielām bagāti produkti, piemēram, dārzeņi – jo tumšāk zaļā krāsā, jo labāk. Gatavo sakņaugus (burkānus, kāļus, bietes), bet labāk tos termiski apstrādā, jo pēc ziemas perioda gremošanas sistēma ir novājināta un svaigi sakņaugi tai var būt par spēcīgu. Pašlaik moderni ir gatavot dažādus zaļos kokteiļus jeb tā sauktos „smūtijus”. Šeit tu vari brīvi improvizēt, apvienojot kokteilī garšaugus, dārzeņus, pievieno kefīru vai paniņas – tā būs uzturvielām bagāta maltīte, kā arī uzņemsi nepieciešamās minerālvielas.

4. Kļavu un bērzu sulu laiks.

Pavasaris ir unikāls ar to, ka mums ir iespēja uzņemt vērtīgas minerālvielas no dabas – ar kļavu un bērzu sulām. Īpaši bērzu sulas ir minerālvielām bagātas, tāpēc lieto tās, cik vien daudz vari, un skalo organismu. Sulas gan vēlamas lietot svaigā veidā, ne skābētas.

6. Ēd siltu ēdienu.

Ziemas periodā ir ierasts lietot pārtikā vairāk siltu ēdienu, tāpēc nešokē savu organismu un ļauj tam pielāgoties jaunajiem apstākļiem pamazām – turpini uzturā lietot siltu ēdienu, piemēram, zupas, biezputras, sautējumus utt.

1. Attīri organismu.

Sākoties pavasarim, konstatējam, ka mums uzauguši lieki kilogrami, āda vairs nav tik elastīga, piemeklē galvassāpes, aizcietējumi, locītavu sāpes, biežāka slimošana – ko darīt? Tas viss rodas, jo pa ziemu mūsu organisms ir pārskābināts. No sārmainām vielām organisms spēj atbrīvoties pats, bet ar skābām vielām ir citādi, un organismam ir jāpalīdz, to attīrot.

2. Ņem palīgā minerālvielām bagātus dārzeņus.

Lai organisms atbrīvotos no skābajām vielām, uzturā ir jālieto minerālvielām bagāti produkti, piemēram, dārzeņi – jo tumšāk zaļā krāsā, jo labāk. Gatavo sakņaugus (burkānus, kāļus, bietes), bet labāk tos termiski apstrādā, jo pēc ziemas perioda gremošanas sistēma ir novājināta un svaigi sakņaugi tai var būt par spēcīgu. Pašlaik moderni ir gatavot dažādus zaļos kokteiļus jeb tā sauktos „smūtijus”. Šeit tu vari brīvi improvizēt, apvienojot kokteilī garšaugus, dārzeņus, pievieno kefīru vai paniņas – tā būs uzturvielām bagāta maltīte, kā arī uzņemsi nepieciešamās minerālvielas.

3. Iesaisti ģimeni un draugus – diedzējiet graudus.

Kā atzīst uztura speciālisti, diedzēti graudi ir kā dzīvības buljons. Turklāt diedzēt mājās graudus ir gan vienkārši, gan aizraujoši, ja to dari kopā ar bērniem vai draugiem. Izvēlies kvalitatīvas sēklas, 100 gramus sēklu aplej ar aukstu ūdeni un paturi diennakti burciņā. Pēc tam noskalo tās: uzliec uz burciņas marli divās kārtās, apliec apkārt gumiju, uzlej ūdeni un caur marlīti nokās, lai nepaliek mitrums. Pēc tam burciņu ar sēklām turi vietā, kur daudz gaismas, un gaidi, kad sēkliņas uzdīgs. Diedzētos graudus izmanto gardām maltītēm – pie biezpiena, kefīra, uz maizes, salātos un citur pēc katra gaumes.

4. Kļavu un bērzu sulu laiks.

Pavasaris ir unikāls ar to, ka mums ir iespēja uzņemt vērtīgas minerālvielas no dabas – ar kļavu un bērzu sulām. Īpaši bērzu sulas ir minerālvielām bagātas, tāpēc lieto tās, cik vien daudz vari, un skalo organismu. Sulas gan vēlamas lietot svaigā veidā, ne skābētas.

5. Ūdens – dzīvības avots.

Lai neitralizētu toksīnus organismā, lieto daudz ūdens – 30 ml uz 1 kg svara, tātad, ja tu sver 70 kg, tad dienas laikā tev jāuzņem aptuveni 2 litri ūdens. Turklāt ieteicams lietot siltu, nevis aukstu ūdeni. Uzvāri ūdeni un pēc tam atdzesē līdz vajadzīgajai temperatūrai. Atceries, ka vārīts ūdens ir ķermenim vislabvēlīgākais.

6. Ēd siltu ēdienu.

Ziemas periodā ir ierasts lietot pārtikā vairāk siltu ēdienu, tāpēc nešokē savu organismu un ļauj tam pielāgoties jaunajiem apstākļiem pamazām – turpini uzturā lietot siltu ēdienu, piemēram, zupas, biezputras, sautējumus utt.

Uztura speciālisti aicina ikvienu veltīt pavasari organisma attīrīšanai un sava vēdera un citu orgānu labsajūtas veicināšanai, lai skaistā vasara mums iesāktos veselīgi un priecīgu prātu! Tāpat neaizmirstam par fiziskām aktivitātēm – dodamies dabā ar ģimeni, izvedam pastaigā suni, ceļu uz darbu vai skolu mērojam kājām, izbraucam ar velosipēdu. Ja reizi nedēļā nostaigāsi 5 km – arī tas nāks par labu!